SPRAWOZDANIE Z DZIAŁALNOŚCI KOMITETU ARCHITEKTURY I URBANISTYKI POLSKIEJ AKADEMII NAUK W ROKU 2011 -
W KADENCJI 2007-2010

Dzia┼éalno┼Ť─ç Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN w roku 2011 w kadencji 2007-2010:

Przewodnicz─ůcy: prof. Zbigniew Ba─ç Zast─Öpcy Przewodnicz─ůcego: prof. Wojciech Buli┼äski, prof. Konrad Kucza-Kuczy┼äski

2. Tematyka zebrań plenarnych KAiU w roku 2011 w kadencji 2007-2010:
W roku 2011 odbyły się 3 plenarne spotkania Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN:

2.1 Pierwsze (pi─Ötnaste) plenarne spotkanie Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN odby┼éo si─Ö dnia 25.03.2011 roku w Pa┼éacu Kultury i Nauki w Warszawie w godzinach 11.30-15.00. Program spotkania obejmowa┼é nast─Öpuj─ůc─ů problematyk─Ö: O urbanistyce refleksji kilka ÔÇô prof. Nina Juzwa (prezentacja odwo┼éana przez autora z przyczyn osobistych), sprawozdanie z dzia┼éalno┼Ťci KAiU PAN za rok 2010 ÔÇô prof. Zbigniew Ba─ç, wybrane problemy z Plenarnego Zebrania Wydzia┼éu IV Nauk technicznych PAN, sprawy bie┼╝─ůce i wolne wnioski. W XV Plenarnym spotkaniu KAiU PAN wzi─Ö┼éo udzia┼é 15 uczestnik├│w ÔÇô 14 cz┼éonk├│w Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN oraz 1 zaproszony go┼Ť─ç (protok├│┼é z dn. 25.03.2011).

2.2 Drugie (szesnaste) plenarne spotkanie Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN odby┼éo si─Ö dnia 10.06.2011 roku w sali Rady Wydzia┼éu Architektury Politechniki Warszawskiej w godzinach 12.00-15.00. Program spotkania obejmowa┼é nast─Öpuj─ůc─ů problematyk─Ö: O urbanistyce refleksji kilka ÔÇô prof. Nina Juzwa, wyr├│┼╝nienia Prezydium KAiU PAN za du┼╝y wk┼éad w pracy Komitetu Architektury i Urbanistyki, sprawozdanie z obrad Wydzia┼éu IV PAN i Zgromadzenia Og├│lnego PAN, Kwartalnik Architektura i Urbanistyka KAiU PAN, wypowiedzi V-ce Przewodnicz─ůcych Prezydium Komitetu oraz Przewodnicz─ůcych Sekcji Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN, bie┼╝─ůce informacje i wolne wnioski. W XVI Plenarnym spotkaniu KAiU PAN wzi─Ö┼éo udzia┼é 15 uczestnik├│w ÔÇô 14 cz┼éonk├│w Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN oraz 1 zaproszony go┼Ť─ç (protok├│┼é z dn. 10.06.2011).

2.3 Zebranie Prezydium Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN. Przeprowadzenie wybor├│w Przewodnicz─ůcego na now─ů kadencj─Ö.
Posiedzenie KAiU PAN odbyło się w siedzibie Polskiej Akademii Nauk w Warszawie w Pałacu Kultury i Nauki w dniu 2011-12-05
Zebranych ÔÇô zaproszonych cz┼éonk├│w Komitetu, wybranych na now─ů kadencj─Ö przywita┼é Dziekan Wydzia┼éu IV - Marian Piotr Ka┼║mierkowski, prof., cz┼éonek korespondent PAN, kt├│ry przedstawi┼é sytuacj─Ö Komitetu AiU w strukturze PAN w ┼Ťwietle obowi─ůzuj─ůcych nowych ustale┼ä (ustawa z dnia 3 kwietnia 2010):
ÔÇó Zmieni┼éa si─Ö struktura PAN ÔÇô jest 5 wydzia┼é├│w zamiast 7. Poinformowa┼é zebranych, ┼╝e Prezesem PAN na now─ů kadencj─Ö 2011-2014 zosta┼é wybrany ponownie prof. dr hab. in┼╝., cz. Rzecz. PAN Micha┼é Kleiber. Wiceprezesami w nowej kadencji zostali: prof. dr hab., cz. kor. PAN Marek Cyprian Chmielewski, prof. dr hab., cz. kor. PAN Ryszard J├│zef G├│recki, prof. dr hab., cz. kor. PAN Andrzej G├│rski, prof. dr hab., cz. kor. PAN Miros┼éawa Renata Marody.
ÔÇó Wydzia┼é IV Nauk Technicznych, w sk┼éad kt├│rego wchodzi KAiU PAN, liczy 21 Komitet├│w.
ÔÇó W sk┼éad Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN wchodzi 21 cz┼éonk├│w z wyboru. Komitet mo┼╝e poszerzy─ç sw├│j sk┼éad o wybitnych specjalist├│w w liczbie 1/3 sk┼éadu cz┼éonk├│w z wyboru.
ÔÇó Cz┼éonkami Sekcji Komitetu mog─ů by─ç tylko cz┼éonkowie Komitetu. Do pracy w Sekcji mog─ů by─ç zaproszeni dodatkowo pracownicy naukowi, jednak nie mog─ů by─ç oni uznawani za cz┼éonk├│w Komitetu.
ÔÇó Komitet mo┼╝e uchwali─ç w┼éasny regulamin, kt├│ry mo┼╝e by─ç zatwierdzony przez Wiceprezesa prof. dr hab., Marek C. Chmielewskiego.
Dziekan Wydzia┼éu IV - prof. Marian Piotr Ka┼║mierkowski wr─Öczy┼é nominacje cz┼éonkom Komitetu AiU, wybranym na now─ů kadencj─Ö 2012-2015. Nominacje odebrali obecni na zebraniu cz┼éonkowie Komitetu: prof. Zbigniew Ba─ç, prof. Wojciech Bonenberg, prof. Dariusz Koz┼éowski, prof. Maria Misi─ůgiewicz, prof. S┼éawomir Gzell, prof. Zbigniew Paszkowski, prof. Krzysztof Paw┼éowski, prof. Jacek Gyurkovich, prof. Ewa Kury┼éowicz, prof. Jan Chmielewski, prof. Andrzej Baranowski, prof. Stefan Wrona, prof. Marian Fikus, prof. Lech K┼éosiewicz.
Dziekan Wydzia┼éu IV ÔÇô prof. Marian Piotr Kazimierkowski po przedstawieniu sytuacji prawnej dotycz─ůcej mo┼╝liwo┼Ťci kandydowania cz┼éonk├│w Komitetu na stanowisko Przewodnicz─ůcego Komitetu - zaproponowa┼é przeprowadzenie wybor├│w.
ÔÇó Wybrana zosta┼éa w g┼éosowaniu jawnym (jednomy┼Ťlnie) Komisja Skrutacyjna w sk┼éadzie zaproponowanym przez prof. Zbigniewa Bacia (innych kandydatur nie zg┼éoszono, kandydaci do sk┼éadu komisji wyrazili zgod─Ö na proponowan─ů funkcj─Ö): prof. Maria MIsi─ůgiewicz, prof. Andrzej Baranowski, prof. Marian Fikus.
ÔÇó Prof. Marian Piotr Kazimierkowski zg┼éosi┼é kandydatur─Ö prof. Zbigniewa Bracia na stanowisko Przewodnicz─ůcego Komitetu AiU, kt├│ry wyrazi┼é zgod─Ö na kandydowanie na to stanowisko na okres nowej kadencji.
ÔÇó Prof. Lech K┼éosiewicz zg┼éosi┼é kandydatur─Ö prof. S┼éawomira Gzella.
ÔÇó Prof. S┼éawomir Gzell podzi─Ökowa┼é za t─ů propozycj─Ö ale nie wyrazi┼é zgody na kandydowanie na stanowisko Przewodnicz─ůcego Komitetu AiU.
ÔÇó Poniewa┼╝ nie zosta┼éy zg┼éoszone inne propozycje, przeprowadzone zosta┼éo tajne g┼éosowanie
ÔÇó Komisja Skrutacyjna po przeliczeniu g┼éos├│w z┼éo┼╝y┼éa na r─Öce Dziekana Wydzia┼éu IV, prof. Mariana Piotra Kazimierkowskiego protok├│┼é z przebiegu tajnych wybor├│w .
ÔÇó W g┼éosowaniu tajnym zdecydowan─ů wi─Ökszo┼Ťci─ů g┼éos├│w zosta┼é wybrany na stanowisko Przewodnicz─ůcego Komitetu AiU w kadencji 2011-2014 prof. Zbigniew Ba─ç (14 os├│b obecnych uprawnionych do g┼éosowania; 13 g┼éos├│w tak, 0 g┼éos├│w nie, 1 g┼éos wstrzymuj─ůcy si─Ö).
Dziekan Wydzia┼éu IV ÔÇô prof. Marian Piotr Kazimierkowski po przedstawieniu wynik├│w wybor├│w z┼éo┼╝y┼é gratulacje prof. Zbigniewowi Baciowi. Przypomnia┼é, ┼╝e niezb─Ödne jest aktualizowanie strony internetowej Komitetu ÔÇô powinno si─Ö na niej pojawi─ç sprawozdanie z ubieg┼éego roku, informacja o nowym sk┼éadzie Komitetu i przeprowadzonych wyborach. Poinformowa┼é r├│wnie┼╝, ┼╝e w po┼éowie 2012 roku planowane s─ů wybory cz┼éonk├│w krajowych PAN. Wybory s─ů wolne, nie ma limit├│w miejsc dla Komitet├│w, nie ma tez dodatkowego miejsca na cz┼éonka krajowego dla Komitetu AiU. Komitet powinien okre┼Ťli─ç jaka wysoko┼Ť─ç wsp├│┼éczynnika Hirscha (wska┼║nik h) jest w┼éa┼Ťciwa i charakterystyczna dla specyfiki dyscypliny architektura i urbanistyka i poinformowa─ç jak plasuje si─Ö dyscyplina na tle europejskim.

Dziekan Wydzia┼éu IV ÔÇô prof. Marian Piotr Kazimierkowski: Cz┼éonkowie Sekcji, kt├│rzy nie SA cz┼éonkami Komitetu, s─ů tylko cz┼éonkami Sekcji.
Przewodnicz─ůcy Komitetu AiU prof. Zbigniew Ba─ç: podzi─Ökowa┼é zebranym za zaufanie i wyb├│r na Przewodnicz─ůcego Komitetu. Poprosi┼é o uczczenie minut─ů ciszy pami─Öci zmar┼éego w ubieg┼éym roku cz┼éonka Komitetu AiU prof. dr hab. in┼╝. arch. Macieja Kysiaka. Poinformowa┼é zebranych o powodach nieobecno┼Ťci kilku cz┼éonk├│w Komitetu (prof. W. C─Öckiewicza, prof. E. Ma┼éachowicza, prof. A. Kad┼éuczki, prof. E. Trockiej-Leszczy┼äskiej). Poprosi┼é o przemy┼Ťlenie propozycji kandydat├│w na stanowiska Przewodnicz─ůcych Sekcji Komitetu oraz na wybory cz┼éonk├│w dokooptowanych ÔÇô uzupe┼éniaj─ůcych sk┼éad Komitetu. Poinformowa┼é, ┼╝e mo┼╝emy w drodze wybor├│w na plenarnym posiedzeniu Komitetu dokooptowa─ç 7 wybitnych specjalist├│w, niekoniecznie architekt├│w, kt├│rzy stan─ů si─Ö pe┼énoprawnymi cz┼éonkami Komitetu. Zaproponowa┼é, ┼╝eby wybory nowych cz┼éonk├│w oraz Przewodnicz─ůcych Sekcji przeprowadzi─ç na nast─Öpnym zebraniu ÔÇô w dniu 13 stycznia 2012 roku o godz. 12:00.

3.1 Przewodnicz─ůcy Komitetu prof. Zbigniew Ba─ç przedstawia┼é wielokrotnie stanowisko KAiU na forum Polskiej Akademii Nauk w sprawie propozycji Reformy Nauki oraz reorganizacji PAN, w tym: bra┼é udzia┼é w pracach nad bie┼╝─ůcymi kierunkami rozwoju nauki, miejscem Komitetu Architektury i Urbanistyki w strukturze PAN (zesp├│┼é integracyjno-badawczy z zakresu: budownictwa, architektury i urbanistyki, transportu, akustyki) oraz w strukturze Wydzia┼éu Nauk Technicznych w ramach proponowanych Sekcji (mechanika, budowa maszyn i materia┼éy, nauki elektryczne i informacyjne oraz in┼╝ynieria proces├│w przestrzeni i zasob├│w naturalnych). Cz┼éonkowie Komitetu upowa┼╝nili Przewodnicz─ůcego KAiU PAN prof. Zbigniewa Bacia do udzielenia odpowiedzi odmownej na propozycj─Ö przyst─ůpienia Komitetu do Sekcji Wydzia┼éu IV, ze wzgl─Ödu na ich zaw─Ö┼╝aj─ůcy charakter tematyczny, w por├│wnaniu z interdyscyplinarnym charakterem dziedziny architektura i urbanistyka.

3.2 Kontynuacja wsp├│┼épracy mi─Ödzy KAiU PAN, SARP oraz Rad─ů Architektury Polskiej SARP, kt├│rej celem jest zdefiniowanie podstawowych za┼éo┼╝e┼ä polskiej polityki architektonicznej. Inicjatorem tej wsp├│┼épracy jest Przewodnicz─ůcy Komitetu prof. Zbigniew Ba─ç, za┼Ť jej koordynatorem z ramienia KAiU PAN jest prof. Lech K┼éosiewicz.

3.3 Kontynuacja wsp├│┼épracy naukowej KAiU PAN z Komitetem Nauki o Sztuce ÔÇô wsp├│lne dzia┼éania dot. Odnowy Centrum Kaliningradu (Przewodnicz─ůcy Rady Konsultacyjnej: prof. Zbigniew Ba─ç).

3.4 Inne działania:
- Praca w zespole ekspercko-integracyjnym na temat postulat├│w dotycz─ůcych struktury Komitet├│w Naukowych IV Wydzia┼éu Nauk Technicznych PAN.
- Współudział w Konferencji:
- Udzia┼é Przewodnicz─ůcego Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN w: Komisji Doktora Honoris Causa ÔÇô Prof. Stanis┼éawa Liszewskiego Politechnika ┼ü├│dzka - recenzent

3.5 "Kwartalnik Architektury i Urbanistyki" jest redagowany na bie┼╝─ůco jako pismo kwartalne (pod redakcj─ů prof. Jadwigi Roguskiej). "Kwartalnik Architektury i Urbanistyki" jest czasopismem krajowym o zasi─Ögu mi─Ödzynarodowym.
Lista wydawanych Kwartalnik├│w ze spisem tre┼Ťci jest dost─Öpna na stronie internetowej KAiU PAN (spisy tre┼Ťci poszczeg├│lnych numer├│w Kwartalnika oraz streszczenia artyku┼é├│w w j─Özyku polskim i angielskim, redaktor strony: mgr Iwona Szustakiewicz).
W roku 2011 zostały przygotowane 4 numery Kwartalnika Architektury i Urbanistyki:
Nr 1/2011- stron 131, nr 2/2011 ÔÇô str. 86, nr3/2011-str.132, nr4/2011-str. 112.
Numery 1,2,3,4 zosta┼éy umieszczone na witrynie Komitetu i czasopisma. Jednocze┼Ťnie zgodnie z zaleceniem zosta┼éy przes┼éane materia┼éy numer├│w 1,2,3 opracowane zgodnie z wytycznymi, w wersji elektronicznej, do strony PAN, dostarczanie materia┼é├│w nr 4 jest w toku. Redakcja zajmowa┼éa si─Ö te┼╝ wdra┼╝aniem wymog├│w zwi─ůzanych z now─ů punktacj─ů czasopism og┼éoszon─ů w 2011 r. przez MSWi N, uzyskuj─ůc pozytywne rezultaty w zakresie min: stabilnego ukazywania si─Ö czasopisma (przygotowano 4 numery), recenzowania artyku┼é├│w zgodnego z wymogami MSWiN ( min. wym├│g 2 recenzent├│w itp.) , og┼éaszania listy recenzent├│w, wprowadzenia redaktora tematycznego. Stosownie do zmian, wprowadzone zosta┼éy zmiany w instrukcji dla Autor├│w. Sk┼éad Komitetu Naukowego czasopisma uzupe┼éni┼éo 3 profesor├│w zagranicznych. Na podstawie wcze┼Ťniejszych i nowowprowadzonych rozwi─ůza┼ä redakcja wyst─ůpi┼éa o now─ů punktacj─Ö.

3.6 Inne konferencje organizowane pod patronatem Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN i udzia┼éem Przewodnicz─ůcego Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN ÔÇô Komitet Naukowy, moderator

1. Konferencja: Komitet Naukowy ÔÇ×Definiowanie Przestrzeni ArchitektonicznejÔÇŁ ÔÇô Krak├│w, ULAR-6 ÔÇ×Miasto Ludziom PrzyjazneÔÇŁ ÔÇô Gliwice, ÔÇ×Przysz┼éo┼Ť─ç Miasta ÔÇô Miasto Przysz┼éo┼ŤciÔÇŁ - Krak├│w

3.7 Nagrody i wyr├│┼╝nienia za rok 2011:
Nadanie tytułu: Doktor Honoris Causa Prof. Sławomir Gzell.
Powo┼éanie: Cz┼éonek Polskiej Akademii Umiej─Ötno┼Ťci, Prof. Marian Fikus, cz┼éonek
Serbskiej Akademii Architektury Prof. Zbigniew Ba─ç.
Prof. Marian Fikus ÔÇô Nagroda Ministra Transportu i Budownictwa za wybitne osi─ůgni─Öcia tw├│rcze w dziedzinie Architektura i Budownictwo.
Prof. Andrzej Baranowski - Tytuł Profesora Nauk Technicznych
- członek Międzynarodowej Komisji ds. Edukacji Architektury(EAAE)
- wa┼╝ne publikacje: ÔÇ×Sustainable Architectural DesignÔÇŁ
Prof. Wojciech Bonenberg - Mi─Ödzyuczelniany Projekt Badawczy ÔÇťFunkcjonowanie i Kierunki Rozwoju aglomeracji pozna┼äskiejÔÇŁ (praca uko┼äczona)
- członek Centralnej Komisji ds. nadawania tytułów naukowych.

-Organizowanie lub współorganizowanie seminariów i konferencji naukowych przez KAiU PAN - Cykl referatów w ramach Seminarium KAiU PAN:
- ÔÇ×O urbanistyce refleksji kilkaÔÇŁ ÔÇô prof. Nina Juzwa, Warszawa, 10.06.2011

-Zadania: organizowanie seminari├│w naukowych na w─ůski wybrany temat z zakresu architektury polskiej z udzia┼éem moderatora oraz wsp├│┼éudzia┼é w organizowaniu konferencji przez ┼Ťrodowiska naukowe i tw├│rcze skupione wok├│┼é Wydzia┼é├│w Architektury lub stowarzyszenia SARP.
-Tematyka prac Sekcji Architektury: polska architektura mieszkaniowa, ochrona architektury modernistycznej oraz kodyfikacja pojęć teoretycznych na poziomie polskiej architektury współczesnej.
-Organizowanie lub współorganizowanie seminariów i konferencji naukowych przez Sekcję Architektury KAiU PAN:
- Konferencja Naukowa: ÔÇ×Definiowanie Przestrzeni ArchitektonicznejÔÇŁ - Krak├│w

-Organizowanie lub współorganizowanie seminariów i konferencji naukowych przez Sekcję Urbanistyki KAiU PAN:
- Konferencja naukowa - ULAR ÔÇ× Miasto Ludziom PrzyjazneÔÇŁ

Sekcja kontynuowa┼éa swoje wsp├│┼édzia┼éanie z Polskim Komitetem Mi─Ödzynarodowej Rady ochrony Zabytk├│w ICOMOS oraz Katedr─ů Planowania Przestrzennego Wy┼╝szej szko┼éy Finans├│w i Zarz─ůdzania w Bia┼éymstoku.
By┼éa wsp├│┼éorganizatorem konferencji ÔÇ×Wp┼éyw dorobku II-giej Rzeczpospolitej na urbanistyk─Ö i architektur─Ö powojenn─ůÔÇŁ (Bia┼éystok, 9-11 maja 2011 roku).
Przewodnicz─ůcy i cz┼éonkowie Sekcji wyst─ůpili z referatami, kt├│re zostan─ů opublikowane w aktach konferencji, kt├│rych ukazanie przewidziane jest na stycze┼ä 2012 roku.
Uczestniczyli┼Ťmy w dw├│ch konferencjach organizowanych przez Instytut Dziedzictwa Narodowego i Polski Komitet ICOMOS na temat monitoringu obiekt├│w wpisanych na list─Ö dziedzictwa ┼Ťwiatowego z racji ich wyj─ůtkowej, uniwersalnej warto┼Ťci zabytkowej (Wieliczka. 8-9 wrze┼Ťnia 2011 roku) oraz Systemu ochrony zabytk├│w w Polsce (Warszawa, 8-9 grudnia 2011 roku).
Sekcja opiniowa┼éa projekt ksi─ů┼╝ki arch. Tadeusza Baruckiego ÔÇ×Architektura XX wieku w PolsceÔÇŁ, przewidzianej do druku w najbli┼╝szym czasie.
Rozpocz─Öte zosta┼éy prace nad programem planowanej w 2012 roku konferencji po┼Ťwi─Öconej tw├│rczo┼Ťci architekt├│w polskich zagranic─ů.
W przygotowaniu jest tak┼╝e kolejna konferencja PRO-REVITA kt├│rej g┼é├│wnym w─ůtkiem b─Ödzie ÔÇ×Rola sieci po┼é─ůcze┼ä komunikacyjnych w rozwoju rewitalizowanych obszar├│w miejskichÔÇŁ.
Przewodnicz─ůcy Sekcji powo┼éany zosta┼é przez prezydenta miasta ┼üodzi na eksperta od spraw rewitalizacyjni oraz przewodnicz─ůcym wojew├│dzkiej komisji do spraw programu opieki nad zabytkami wojew├│dztwa ┼é├│dzkiego.
Dnia 23 lutego 2011 roku Krzysztof Paw┼éowski zosta┼é odznaczony przez ambasadora Francji ÔÇ×oficerskim orderem sztuki i literaturyÔÇŁ (ÔÇ×lÔÇÖordre des Arts et des lettresÔÇŁ).
Dzi─Öki uzyskaniu gruntu Narodowego Centrum Nauki zesp├│┼é kierowany przez prof. Paw┼éowskiego, wraz z prof. Weronik─ů Wi┼Ťniewsk─ů i dr Miros┼éawem Wi┼Ťniewskim, podj─ů┼é prace nad 3-tomowymn wydawnictwem ÔÇ×Urbanistyka aÔÇÖ la fran├žaise. 1000 lat do┼Ťwiadcze┼ä i europejskich inspiracjiÔÇŁ.
Prof. Krzysztof Paw┼éowski by┼é promotorem, a prof. Zbigniew Ba─ç i prof. S┼éawomir Gzell recenzentami doktoratu honoris causa wieloletniego rektora Uniwersytetu ┼ü├│dzkiego prof. Stanis┼éawa Liszewskiego, nadanemu przez Politechnik─Ö ┼ü├│dzk─ů
- Konferencja naukowa

- ÔÇ×Kwartalnik Architektury i UrbanistykiÔÇŁ 1-2/2010, 3/2010, 4/2010 (dofinansowanie MNiSzW)
- Materia┼éy pokonferencyjne: - Krak├│w ÔÇô ÔÇ×Definiowanie Przestrzeni ArchitektonicznejÔÇŁ
- Gliwice - ULAR
- ÔÇ×HABITATY ÔÇô Rozw├│j Zr├│wnowa┼╝onyÔÇŁ

6. Wyr├│┼╝niaj─ůce osi─ůgni─Öcia w dzia┼éalno┼Ťci Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN w roku 2011:
- Organizacja wa┼╝nych Konferencji Mi─Ödzynarodowych, kt├│re przyczyni┼éy si─Ö do post─Öpu wiedzy w dziedzinie Architektury i Urbanistyki oraz rozwoju teorii a tak┼╝e ich zastosowa┼ä po┼Ťrednich i bezpo┼Ťrednich w praktyce projektowej oraz tw├│rczo┼Ťci architektonicznej i dydaktycznej.
- Wsp├│┼épraca i aktywny udzia┼é z Polsk─ů Rad─ů Architektury w celu opracowania POLSKIEJ POLITYKI ARCHITEKTONICZNEJ.
- Wstępne powołanie nowych Sekcji: ARCHITEKTURY WYSTAWIENNICZEJ i WZORNICTWA
- Organizacja wyk┼éad├│w na sesjach Komitetu dla om├│wienia aktualnych wydarze┼ä w teorii architektury oraz problem├│w dotycz─ůcych ┼éadu przestrzennego w naszym kraju z udzia┼éem zaproszonych go┼Ťci: prof. Janusz R─Öbielak, mgr Krzysztof Chwalib├│g, mgr Tadeusz Barucki oraz Zespo┼éu Wybitnych Tw├│rc├│w Architektury w Polsce.

7. Tabelaryczne zestawienie prac Komitetu Architektury i Urbanistyki w roku 2011 ÔÇô kadencja 2007-2010
tabela