Dzia┼éalno┼Ť─ç Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN w roku 2009 w kadencji 2007-2010:

2. Tematyka zebrań plenarnych KAiU w roku 2009 w kadencji 2007-2010:

W roku 2009, w kadencji 2007-2010, odbyły się 4 plenarne spotkania Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN:

2.1 Pierwsze (├│sme ÔÇô w kadencji 2007-2010) plenarne spotkanie Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN odby┼éo si─Ö dnia 03.04.2009 roku w Sali Rady Wydzia┼éu Architektury Politechniki Warszawskiej, w godzinach 12.00-15.00. Program spotkania obejmowa┼é nast─Öpuj─ůc─ů problematyk─Ö: referat nt. ÔÇ×e-Architektura: od biomimetycznych do hybrydowych formÔÇŁ- dr in┼╝. arch. Ada Kwiatkowska, oraz sprawozdanie z zebrania Plenarnego Przewodnicz─ůcych Komitet├│w Naukowych PAN, Kwartalnik Architektury i Urbanistyki, dyskusja o strategii dzia┼éa┼ä Komitetu Architektury i Urbanistyki oraz Sekcji, sprawy bie┼╝─ůce. W VIII Plenarnym spotkaniu KAiU PAN wzi─Ö┼éo udzia┼é 17 uczestnik├│w - cz┼éonk├│w Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN (protok├│┼é z dn. 03.04.2009).

2.2 Drugie (dziewi─ůte ÔÇô w kadencji 2007-2010) plenarne spotkanie Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN odby┼éo si─Ö dnia 22.06.2009 roku w Sali Rady Wydzia┼éu Architektury Politechniki Warszawskiej, w godzinach 11.30-15.00. Program spotkania obejmowa┼é nast─Öpuj─ůc─ů problematyk─Ö: referat nt. ÔÇ×Polska polityka architektoniczna. Polityka jako┼Ťci krajobrazu przestrzeni publicznej architekturyÔÇŁ- arch. Krzysztof Chwalib├│g, oraz sprawozdanie z Walnego Zebrania PAN, Kwartalnik Architektury i Urbanistyki, sprawy bie┼╝─ůce, propozycja i dyskusja o strategii dzia┼éa┼ä Komitetu Architektury i Urbanistyki oraz Sekcji. W IX Plenarnym spotkaniu KAiU PAN wzi─Ö┼éo udzia┼é 16 uczestnik├│w ÔÇô 15 cz┼éonk├│w Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN oraz 1 cz┼éonek Zarz─ůdu SARP (protok├│┼é z dn. 22.06.2009).

2.3 Trzecie (dziesi─ůte ÔÇô w kadencji 2007-2010) plenarne spotkanie Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN odby┼éo si─Ö dnia 26.10.2009 roku w Sali Rady Wydzia┼éu Architektury Politechniki Warszawskiej, w godzinach 12.00-15.00. Program spotkania obejmowa┼é nast─Öpuj─ůc─ů problematyk─Ö: referat nt. ÔÇ×Powstanie Nowych Tych├│w: wsp├│┼éczesne uwarunkowania proces├│w projektowania i realizacjiÔÇŁ- arch. Henryk Buszko, oraz powo┼éanie w Komitecie Architektury i Urbanistyki PAN: Sekcji Architektury Krajobrazu (referent - prof. Andrzej Baranowski) i Sekcji Architektury Wn─Ötrz (referent ÔÇô prof. Maciej Kysiak), Kwartalnik Architektury i Urbanistyki, sprawy bie┼╝─ůce ÔÇô plany finansowe na rok 2010. W X Plenarnym spotkaniu KAiU PAN wzi─Ö┼éo udzia┼é 16 uczestnik├│w ÔÇô 15 cz┼éonk├│w Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN oraz 1 zaproszony go┼Ť─ç ÔÇô arch. Henryk Buszko (protok├│┼é z dn. 26.10.2009).

2.4 Czwarte (jedenaste ÔÇô w kadencji 2007-2010) plenarne spotkanie Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN odby┼éo si─Ö dnia 17.12.2009 roku w Sali Rady Wydzia┼éu Architektury Politechniki Warszawskiej, w godzinach 12.00-15.00. Program spotkania obejmowa┼é nast─Öpuj─ůc─ů problematyk─Ö: referat nt. ÔÇ×Design ÔÇô sztuka czy marketingÔÇŁ - prof. Wojciech Bonenberg, Sekcja Architektury Wn─Ötrz ÔÇô wypowiedzi zaproszonych go┼Ťci, Polska Polityka Architektoniczna ÔÇô arch. Krzysztof Chwalib├│g, Kwartalnik Architektury i Urbanistyki, sprawy bie┼╝─ůce ÔÇô przedstawienie i om├│wienie plan├│w naukowo-badawczych na rok 2010 ÔÇô Przewodnicz─ůcy Sekcji oraz cz┼éonkowie Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN. W XI Plenarnym spotkaniu KAiU PAN wzi─Ö┼éo udzia┼é 18 uczestnik├│w ÔÇô 12 cz┼éonk├│w Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN oraz 6 zaproszonych go┼Ťci (protok├│┼é z dn. 17.12.2009).

2.5. Zebranie Prezydium Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN,

Warszawa, 07.03.2009 r.

Om├│wiono aktualne zagadnienia organizacji Komitetu ÔÇô Powo┼éanie nowych Sekcji: Architektury Wn─Ötrz i Architektury Krajobrazu oraz Instytutu Architektury i Urbanistyki PAN.

3.1 Przewodnicz─ůcy Komitetu prof. Zbigniew Ba─ç przedstawi┼é stanowisko KAiU na forum Polskiej Akademii Nauk w sprawie propozycji Reformy Nauki oraz reorganizacji PAN, m.in. wniosek o wprowadzenie kadencyjno┼Ťci cz┼éonk├│w PAN, propozycja przekszta┼éce┼ä KAiU, propozycja utworzenia dw├│ch nowych Sekcji KAiU PAN (Sekcja Architektury Krajobrazu, Sekcja Architektury Wn─Ötrz).

3.2 Przewodnicz─ůcy Komitetu prof. Zbigniew Ba─ç zaproponowa┼é zorganizowanie wsp├│lnych posiedze┼ä SARP i KAiU PAN - w podgrupach tematycznych, kt├│rych celem by┼éoby doprecyzowanie za┼éo┼╝e┼ä polskiej polityki architektonicznej. Koordynatorem wsp├│┼épracy KAiU PAN z Rad─ů Architektury Polskiej SARP jest prof. Lech K┼éosiewicz.

3.3 Kontynuacja wsp├│┼épracy naukowej KAiU PAN z Komitetem Nauki o Sztuce ÔÇô wsp├│lne dzia┼éania dot. Odnowy Centrum Kaliningradu (Przewodnicz─ůcy Rady Konsultacyjnej: prof. Zbigniew Ba─ç).

3.4 ÔÇ×Kwartalnik Architektury i UrbanistykiÔÇŁ jest redagowany na bie┼╝─ůco jako pismo kwartalne (pod redakcj─ů prof. Jadwigi Roguskiej). Zosta┼é otwarty nowy dzia┼é w Kwartalniku ÔÇô Aktualno┼Ťci, w kt├│rym b─Öd─ů publikowane bie┼╝─ůce relacje z seminari├│w i konferencji naukowych. Kwartalnik Architektury i Urbanistyki jest czasopismem krajowym o zasi─Ögu mi─Ödzynarodowym.

Od tego roku lista wydawanych Kwartalnik├│w ze spisem tre┼Ťci jest dost─Öpna na stronie internetowej KAiU PAN. Zosta┼éa uporz─ůdkowana witryna internetowa, na kt├│rej zamieszczone s─ů spisy tre┼Ťci poszczeg├│lnych numer├│w Kwartalnika oraz streszczenia artyku┼é├│w w j─Özyku polskim i angielskim (redaktor strony: mgr Iwona Szustakiewicz).

3.5. Inne Konferencje organizowane pod patronatem Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN i udzia┼éem Przewodnicz─ůcego Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN ÔÇô Komitet Naukowy, moderator

1. Konferencja: ÔÇ×Fenomeny pogranicza ÔÇô Nauczanie Architektury i UrbanistykiÔÇŁ Szczecin, 29.11.2009 r., Wydzia┼é Architektury, Politechnika Szczeci┼äska
  2. Konferencja Mi─Ödzynarodowa: ÔÇ×Oblicza r├│wnowagi ÔÇô Krajobrazy EuropejskieÔÇŁ, Wroc┼éaw 17-19. wrze┼Ťnia 2009 r., Politechnika Wroc┼éawska, Uniwersytet Przyrodniczy, Wroc┼éaw
  3. Konferencja Mi─Ödzynarodowa: ÔÇ×Symmetry of Forms and StructuresÔÇŁ, Wroc┼éaw, wrzesie┼ä 2009 r.
  4. Konferencja: ÔÇ×Jako┼Ť─ç ┼Ťrodowiska mieszkaniowegoÔÇŁ, Bia┼éystok 22-23 maj. 2009 r., Politechnika Bia┼éostocka.

3.6. Nagrody i wyr├│┼╝nienia Ministra Infrastruktury za rok 2009

1. Wyróżnienie dla prof. Z. Bacia z zespołem za cykl publikacji HABITATY z lat 1994-2007 realizowanych w ramach Konferencji Szkoły Naukowej HABITAT.
  2. Nagroda Wydzia┼éu IV Nauk Technicznych PAN roku 2009 za prac─Ö doktorsk─ů pt.: ÔÇ×Wp┼éyw wybranych parametr├│w funkcjonalno-przestrzennych na komfort akustyczny wn─Ötrz sal koncertowychÔÇŁ, Autor: dr in┼╝. arch. Andrzej K┼üOSAK Politechnika Krakowska.

-Organizowanie lub współorganizowanie seminariów i konferencji naukowych przez KAiU PAN - Cykl referatów w ramach Seminarium KAiU PAN:

- ÔÇ×e-Architektura: od biomimetycznych do hybrydowych formÔÇŁ- dr in┼╝. arch. Ada Kwiatkowska, Warszawa, 03.04.2009

- ÔÇ×Polska polityka architektoniczna. Polityka jako┼Ťci krajobrazu przestrzeni publicznej architekturyÔÇŁ - arch. Dariusz ┼Ümiechowski, SARP, Warszawa, 22.06.2009

- ÔÇ×Powstanie Nowych Tych├│w: wsp├│┼éczesne uwarunkowania proces├│w projektowania i realizacjiÔÇŁ - arch. Henryk Buszko, Warszawa, 26.10.2009

- ÔÇ×Design ÔÇô sztuka czy marketingÔÇŁ - prof. Wojciech Bonenberg, Warszawa, 17.12.2009

- ÔÇ×Polska Polityka ArchitektonicznaÔÇŁ ÔÇô arch. Krzysztof Chwalib├│g, Przewodnicz─ůcy Rady Architektury Polskiej, SARP, Warszawa, 17.12.2009

-Zadania: organizowanie seminari├│w naukowych na w─ůski wybrany temat z zakresu architektury polskiej z udzia┼éem moderatora oraz wsp├│┼éudzia┼é w organizowaniu konferencji przez ┼Ťrodowiska naukowe i tw├│rcze skupione wok├│┼é Wydzia┼é├│w Architektury lub stowarzyszenia SARP.

-Tematyka prac Sekcji Architektury: polska architektura mieszkaniowa, ochrona architektury modernistycznej oraz kodyfikacja pojęć teoretycznych na poziomie polskiej architektury współczesnej.

-Organizowanie lub współorganizowanie seminariów i konferencji naukowych przez Sekcję Architektury KAiU PAN:

- Posiedzenie Sekcji Architektury KAiU PAN, listopad 2009; Wydzia┼é Architektury PK, dot. Mi─Ödzynarodowej Konferencji Naukowej ÔÇô Definiowanie Przestrzeni Architektonicznej

- Mi─Ödzynarodowa Konferencja Naukowa z cyklu ÔÇô Definiowanie Przestrzeni Architektonicznej; nt. Teoria Witruwiusza we wsp├│┼éczesnym kontek┼Ťcie; Wydzia┼é Architektury, Polit. Krakowska, Krak├│w, w dniach 14-15.11.2009 r.

- Konferencja Mi─Ödzynarodowa: pt.: ÔÇ×Architektura mieszkaniowaÔÇŁ, Zakopane 16-17.10. 2009 r. Wsp├│┼éorganizator: Katedra Projektowania ┼Ürodowiska Mieszkaniowego Polit. Krakowskiej: Wydawnictwo pokonferencyjne (bez dofinansowania)

-Organizowanie lub współorganizowanie seminariów i konferencji naukowych przez Sekcję Urbanistyki KAiU PAN:

- Konferencja naukowa ULAR 4 nt. Uroda miasta, Wydzia┼é Architektury Polit. ┼Ül─ůska, Ustro┼ä, w dniach 28-29.05.2009 r.

- Konferencja pt.:ÔÇ× Planowanie przestrzenne w obszarach strategicznej interwencjiÔÇŁ, Krak├│w 03-04.12.2009. Wsp├│┼éorganizator: Instytut Projektowania Miast i Region├│w, Polit. Krakowska. Wydawnictwo pokonferencyjne (bez dofinansowania)

-Zadania: organizowanie seminari├│w naukowych oraz wsp├│┼éudzia┼é w organizowaniu konferencji przez ┼Ťrodowiska naukowe i tw├│rcze skupione wok├│┼é Wydzia┼é├│w Architektury lub stowarzysze┼ä SARP i TUP.

-Tematyka prac Sekcji Historii i Konserwacji: identyfikacja najwarto┼Ťciowszych obiekt├│w i zespo┼é├│w architektury polskiej, ze szczeg├│lnym wyr├│┼╝nieniem architektury XX-wiecznej oraz obiekt├│w transportu i u┼╝yteczno┼Ťci publicznej, problem rewitalizacji obiekt├│w i obszar├│w poprzemys┼éowych, diagnoza wp┼éywu przemian ustrojowych na kszta┼étowanie miasta historycznego ze sformu┼éowaniem wniosk├│w i zalece┼ä, a tak┼╝e kontynuacja prac z zakresu budownictwa drewnianego.

4.5. Seminarium i warsztaty: ÔÇ×HABITATY dla bezdomnychÔÇŁ Wroc┼éaw, 3-5 grudnia 2009 r.

Wsp├│┼éorganizatorzy: Fundacja ÔÇ×ARKAÔÇŁ Zgorzelec, Szko┼éa Naukowa HABITAT Polit. Wroc┼éawska. Wydawnictwo w przygotowaniu (bez dofinansowania)

- ÔÇ×Kwartalnik Architektury i UrbanistykiÔÇŁ ukaza┼éy si─Ö cztery zeszyty: 1/2009, 2/2009, 3/2009, 4/2009 (dofinansowanie MNiSzW)

- Materia┼éy pokonferencyjne: Definiowanie przestrzeni architektonicznej: Teoria Witruwiusza we wsp├│┼éczesnym kontek┼Ťcie, Wydzia┼é Architektury Politechniki Krakowskiej, Krak├│w 2009.(dofinansowanie MNiSzW)

- Materia┼éy pokonferencyjne: Uroda miasta, ULAR 4, Wydzia┼é Architektury Polit. ┼Ül─ůska, Gliwice 2009 (w druku)

- Materiały pokonferencyjne: Habitaty pro-ekologiczne, Szkoła Naukowa Habitat, Wydział Architektury Politechniki Wrocławskiej (w druku). (dofinansowanie MNiSzW)

6. Wyr├│┼╝niaj─ůce osi─ůgni─Öcia w dzia┼éalno┼Ťci Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN

w roku 2009

- Organizacja wa┼╝nych Konferencji Mi─Ödzynarodowych, kt├│re przyczyni┼éy si─Ö do post─Öpu wiedzy w dziedzinie Architektury i Urbanistyki oraz rozwoju teorii a tak┼╝e ich zastosowa┼ä po┼Ťrednich i bezpo┼Ťrednich w praktyce projektowej oraz tw├│rczo┼Ťci architektonicznej i dydaktycznej.

- Wsp├│┼épraca i aktywny udzia┼é z Polsk─ů Rad─ů Architektury w celu opracowania POLSKIEJ POLITYKI ARCHITEKTONICZNEJ.

- Podj─Öcie dzia┼éa┼ä w celu powo┼éania nowych Sekcji: ARCHITEKTURY WN─śTRZ i ARCHITEKTURY KRAJOBRAZU.

- Organizacja wyk┼éad├│w na sesjach Komitetu dla om├│wienia aktualnych wydarze┼ä w teorii architektury oraz problem├│w dotycz─ůcych ┼éadu przestrzennego w naszym kraju.

7. Tabelaryczne zestawienie prac Komitetu Architektury i Urbanistyki w roku 2009 ÔÇô kadencja 2007-2010

Nazwa komitetu

Imi─Ö i nazwisko

Przewodnicz─ůce-go

Członko-wie Komitetu

Liczba zebrań plenar-

nych

Dzia┼éalno┼Ť─ç o charakterze naukowym

Publikacje naukowe

Konferencje naukowe organiz. i współorg.

Eksper-tyzy

Liczba konf.

L.ucz.

L.refe-rat├│w