Dzia┼éalno┼Ť─ç Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN w roku 2008 w kadencji 2007-2010

2. Tematyka zebrań plenarnych KAiU w roku 2008 w kadencji 2007-2010:

W roku 2008, w kadencji 2007-2010, odbyły się 4 plenarne spotkania Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN:

2.1 Pierwsze (czwarte ÔÇô w kadencji 2007-2010) plenarne spotkanie Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN w roku 2008 odby┼éo si─Ö dnia 29.02.2008 r. na Wydziale Architektury Politechniki Krakowskiej. Program spotkania obejmowa┼é nast─Öpuj─ůc─ů problematyk─Ö: wyk┼éad pt. Typologia wsp├│┼éczesnej polskiej architektury u┼╝yteczno┼Ťci publicznej (zesp├│┼é pod kierunkiem prof. Wojciecha Buli┼äskiego), sprawy bie┼╝─ůce, Konferencja Pozna┼ä 2008 nt. Nauka w sztukach stosowanych, Kwartalnik Architektury i Urbanistyki PAN, informacje o plenarnej sesji Kongresu nt. Nauka i Architektura oraz wolne wnioski. W IV Plenarnym spotkaniu KAiU PAN wzi─Ö┼éo udzia┼é 16 uczestnik├│w - cz┼éonk├│w Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN (protok├│┼é z dn. 29.02.2008).

2.2 Drugie (pi─ůte ÔÇô w kadencji 2007-2010) plenarne spotkanie Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN w kadencji 2007-2010 odby┼éo si─Ö dnia 09.06.2008 r. w sali Rady Wydzia┼éu Architektury Politechniki Warszawskiej. Program spotkania obejmowa┼é: ÔÇ×Nauka polska: Architektura i Urbanistyka 1945-2007ÔÇŁ ÔÇô na przyk┼éadzie prac doktorskich i habilitacyjnych ÔÇô Referent: prof. Zbigniew Ba─ç, sprawy bie┼╝─ůce, Kwartalnik Architektury i Urbanistyki ÔÇô problemy wydawnicze, dyskusja i stanowisko KAiU PAN na temat rz─ůdowego projektu zmian prawnych dotycz─ůcych Nauki i Szkolnictwa Wy┼╝szego, om├│wienie plan├│w bada┼ä naukowych i innych dzia┼éa┼ä w ramach KAiU PAN oraz plan├│w pracy Sekcji KAiU PAN.

2.3 Trzecie (sz├│ste ÔÇô w kadencji 2007-2010) plenarne spotkanie Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN w kadencji 2007-2010 odby┼éo si─Ö dnia 19.09.2008 roku w Domu Architekta w Kazimierzu nad Wis┼é─ů. Plenarne spotkanie KAiU PAN odby┼éo si─Ö w trakcie trwania konferencji, organizowanej przez prof. Lecha K┼éosiewicza, pt. Bezdomno┼Ť─ç, w dniach 18-21.09.2008. Program plenarnego spotkania obejmowa┼é nast─Öpuj─ůc─ů problematyk─Ö: informacje bie┼╝─ůce, wyk┼éad pt. Nauka w sztukach stosowanych ÔÇô prof. Juliusz Chro┼Ťcicki, Komitet Nauki o Sztuce PAN, Wydawnictwo KAiU PAN - Kwartalnik Architektury i Urbanistyki, om├│wienie materia┼é├│w do ksi─ů┼╝ki pt. ÔÇ×Nauka polska: Architektura i Urbanistyka cz. IÔÇŁ oraz wolne wnioski.

2.4 Czwarte (si├│dme ÔÇô w kadencji 2007-2010) plenarne spotkanie Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN w kadencji 2007-2010 odby┼éo si─Ö dnia 05.12.2008 roku w Pa┼éacu Kultury i Nauki w Warszawie. Program spotkania obejmowa┼é nast─Öpuj─ůc─ů problematyk─Ö: powitanie uczestnik├│w sesji KAiU PAN, wybory uzupe┼éniaj─ůce, informacje bie┼╝─ůce ÔÇô stanowisko PAN w sprawie Reformy Nauki, sprawozdanie Przewodnicz─ůcych Sekcji KAiU PAN za rok 2008 oraz plan pracy na rok 2009, Kwartalnik Architektury i Urbanistyki ÔÇô stan aktualny, Wydawnictwo ÔÇ×Nauka polska: Architektura i UrbanistykaÔÇŁ oraz wolne wnioski. W VII Plenarnym spotkaniu KAiU PAN wzi─Ö┼éo udzia┼é 19 uczestnik├│w - cz┼éonk├│w Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN (protok├│┼é z dn. 05.12.2008).

3.1 Kontynuacja wsp├│┼épracy naukowej KAiU PAN z Komitetem Nauki o Sztuce ÔÇô wsp├│lne dzia┼éania dot. Odnowy Centrum Kaliningradu (Przewodnicz─ůcy Rady Konsultacyjnej: prof. Zbigniew Ba─ç) oraz udzia┼éu obydwu Komitet├│w w konferencji i seminarium na temat: Nauka w sztukach stosowanych (Pozna┼ä, Kazimierz nad Wis┼é─ů).

3.2 Kontynuacja przygotowa┼ä do wydania opracowania pt. ÔÇ×Nauka Polska ÔÇô Architektura i UrbanistykaÔÇŁ z okazji Kongresu 2010 r. w Warszawie (Mi─Ödzynarodowy kongres nt. Nauka i architektura ÔÇô zesp├│┼é odpowiedzialny za redakcj─Ö: prof. Z. Ba─ç, prof. J. Gyurkovich, prof. W. Wi┼Ťniewska, prof. A. Baranowski). Publikacja, zainicjowana przez Przewodnicz─ůcego Komitetu prof. Zbigniewa Bacia, ma by─ç prezentacj─ů tematyki badawczej w dziedzinie Architektury i Urbanistyki (tematy i streszczenia prac habilitacyjnych, tematyka prac doktorskich, tematyka grant├│w badawczych realizowanych w Polsce od 1945 roku do dzisiaj).

3.3 Przewodnicz─ůcy Komitetu prof. Zbigniew Ba─ç przedstawi┼é stanowisko KAiU na forum Polskiej Akademii Nauk w sprawie propozycji Reformy Nauki oraz PAN, mi─Ödzy innymi z┼éo┼╝y┼é wniosek o wprowadzenie kadencyjno┼Ťci cz┼éonk├│w PAN oraz propozycj─Ö przekszta┼écenia dotychczasowego KAiU, dzia┼éaj─ůcego w ramach IV Wydzia┼éu PAN, w samodzielny Komitet problemowy przy Prezydium PAN.

3.4 ÔÇ×Kwartalnik Architektury i UrbanistykiÔÇŁ jest redagowany na bie┼╝─ůco. W roku 2008 ukaza┼éy si─Ö tomy 1-4/2006 oraz 1-4/2007 (pod redakcj─ů prof. Lecha K┼éosiewicza), a tak┼╝e zosta┼éy wydane numery 1/2008, 2/2008, 3/2008, 4/2008 pod redakcj─ů prof. Jadwigi Roguskiej. Redakcja zamierza wyst─ůpi─ç do MNiSzW o przyznanie punkt├│w i wpisanie Kwartalnika na list─Ö czasopism naukowych. Od tego roku lista wydawanych Kwartalnik├│w ze spisem tre┼Ťci jest dost─Öpna na stronie internetowej KAiU PAN.

3.5 Na wniosek Przewodnicz─ůcego KAiU PAN prof. Zbigniewa Bacia odby┼éy si─Ö wybory uzupe┼éniaj─ůce, w wyniku kt├│rych na cz┼éonka KAiU PAN w kadencji 2007-2010 zosta┼é wybrany prof. Stefan Wrona.

-Organizowanie lub współorganizowanie seminariów i konferencji naukowych przez KAiU PAN:

- Konferencja nt. Nauka w sztukach stosowanych, Poznań, 20.10.2008 r. (KAiU PAN, Wydział Architektury i Wzornictwa Akademii Sztuk Pięknych w Poznaniu, Wydział Architektury Politechniki Poznańskiej)

- Mi─Ödzynarodowa konferencja i warsztaty architektoniczne nt. Habitaty pro-ekologiczne, Wroc┼éaw, 19-22.11.2008 r. (Szko┼éa Naukowa Habitat ÔÇô Wydzia┼é Architektury Politechniki Wroc┼éawskiej, KAiU PAN)

- Seminarium KAiU PAN: Typologia wsp├│┼éczesnej polskiej architektury u┼╝yteczno┼Ťci publicznej - wyk┼éad prof. Wojciecha Buli┼äskiego z zespo┼éem (dr Magdalena Kozie┼ä, dr Marek Lisowski, dr Janusz Purski), Krak├│w, 29.02.2008 r.

- Seminarium KAiU PAN: Nauka w sztuka stosowanych ÔÇô wyk┼éad prof. Juliusza Chro┼Ťcickiego, Komitet Nauki o Sztuce PAN, Kazimierz nad Wis┼é─ů, 19.09.2008 r.

- Konferencja nt. Bezdomno┼Ť─ç i Architektura, Kazimierz nad Wis┼é─ů, 18-20.09.2008 r. (Zak┼éad Architektury i Sztuki Wsp├│┼éczesnej - Wydzia┼é Architektury Politechniki Warszawskiej, KAiU PAN, SARP)

-Zadania: organizowanie seminari├│w naukowych na w─ůski wybrany temat z zakresu architektury polskiej z udzia┼éem moderatora oraz wsp├│┼éudzia┼é w organizowaniu konferencji przez ┼Ťrodowiska naukowe i tw├│rcze skupione wok├│┼é Wydzia┼é├│w Architektury lub stowarzyszenia SARP.

-Tematyka prac Sekcji Architektury: polska architektura mieszkaniowa, ochrona architektury modernistycznej oraz kodyfikacja pojęć teoretycznych na poziomie polskiej architektury współczesnej.

-Organizowanie lub współorganizowanie seminariów i konferencji naukowych przez Sekcję Architektury KAiU PAN:

- Mi─Ödzynarodowa konferencja naukowa nt. ÔÇ×Definiowanie przestrzeni architektonicznej: Dzie┼éo architektoniczne w przestrzeni wsp├│┼éczesnego miastaÔÇŁ na Wydziale Architektury Politechniki Krakowskiej, w dniach 14-15.11.2008 r.

- Sesja naukowa po┼Ťwi─Öcona pami─Öci Adolfa Szyszko Bohusza oraz wystawa projekt├│w architektonicznych na Wydziale Architektury Politechniki Krakowskiej, dn. 17.12.2008 r.

-Organizowanie lub współorganizowanie seminariów i konferencji naukowych przez Sekcję Urbanistyki KAiU PAN:

- Seminarium naukowe nt. ÔÇ×MiejsceÔÇŁ na Wydziale Architektury Politechniki Gda┼äskiej, w dniach 16-17.10.2008.

-Zadania: organizowanie seminari├│w naukowych oraz wsp├│┼éudzia┼é w organizowaniu konferencji przez ┼Ťrodowiska naukowe i tw├│rcze skupione wok├│┼é Wydzia┼é├│w Architektury lub stowarzysze┼ä SARP i TUP.

-Tematyka prac Sekcji Historii i Konserwacji: identyfikacja najwarto┼Ťciowszych obiekt├│w i zespo┼é├│w architektury polskiej, ze szczeg├│lnym wyr├│┼╝nieniem architektury XX-wiecznej oraz obiekt├│w transportu i u┼╝yteczno┼Ťci publicznej, problem rewitalizacji obiekt├│w i obszar├│w poprzemys┼éowych, diagnoza wp┼éywu przemian ustrojowych na kszta┼étowanie miasta historycznego ze sformu┼éowaniem wniosk├│w i zalece┼ä, a tak┼╝e kontynuacja prac z zakresu budownictwa drewnianego.

- Mi─Ödzynarodowa konferencja naukowa nt. ÔÇ×Pro-Revita 2008: Modele rewitalizacji i ich zastosowanie w miastach dziedzictwa europejskiegoÔÇŁ, ┼ü├│d┼║, w dniach 26-28.06.2008.

- ÔÇ× Kwartalnik Architektury i UrbanistykiÔÇŁ 1-4/2006, 1-4/2007 oraz 1/2008, 2/2008, 3/2008 i 4/2008

- Materiały pokonferencyjne: Definiowanie przestrzeni architektonicznej: Dzieło architektoniczne w przestrzeni współczesnego miasta, Wydział Architektury Politechniki Krakowskiej

- Materiały pokonferencyjne: Pro-Revita 2008: Modele rewitalizacji i ich zastosowanie w miastach dziedzictwa europejskiego, Politechnika Łódzka (w druku)

- Materiały pokonferencyjne: Habitaty pro-ekologiczne, Szkoła Naukowa Habitat, Wydział Architektury Politechniki Wrocławskiej (w druku)

- Materiały pokonferencyjne: Miejsce, Wydział Architektury Politechniki Gdańskiej (w druku).

6. Tabelaryczne zestawienie prac Komitetu Architektury i Urbanistyki w roku 2008 ÔÇô kadencja 2007-2010

Nazwa komitetu

Imi─Ö i nazwisko

Przewodnicz─ůce-go

Członko-wie Komitetu

Liczba zebrań plenar-

nych

Dzia┼éalno┼Ť─ç o charakterze naukowym

Publikacje naukowe

Konferencje naukowe organiz. i współorg.

Eksper-tyzy

Liczba konf.

L.ucz.

L.refe-rat├│w