SPRAWOZDANIE Z DZIAŁALNOŚCI KOMITETU ARCHITEKTURY I URBANISTYKI POLSKIEJ AKADEMII NAUK W ROKU 2010 - W KADENCJI 2007-2010

Dzia┼éalno┼Ť─ç Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN w roku 2010 w kadencji 2007-2010:

2. Tematyka zebrań plenarnych KAiU w roku 2010 w kadencji 2007-2010:

W roku 2010, w kadencji 2007-2010, odbyły się 3 plenarne spotkania Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN:

2.1 Pierwsze (dwunaste ÔÇô w kadencji 2007-2010) plenarne spotkanie Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN odby┼éo si─Ö dnia 15.03.2010 roku w sali Rady Wydzia┼éu Architektury Politechniki Warszawskiej, w godzinach 11.00-14.30. Program spotkania obejmowa┼é nast─Öpuj─ůc─ů problematyk─Ö: referat nt. ÔÇ×Maciej Nowicki ÔÇô 100 lecie urodzinÔÇŁ ÔÇô mgr in┼╝. arch. Tadeusz Barucki, wybory kandydat├│w na Cz┼éonka Korespondenta PAN, sprawozdanie z dzia┼éalno┼Ťci Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN za rok 2009 - Przewodnicz─ůcy Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN Prof. Zbigniew Ba─ç, wolne wnioski. W XII Plenarnym spotkaniu KAiU PAN wzi─Ö┼éo udzia┼é 15 uczestnik├│w ÔÇô 14 cz┼éonk├│w Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN oraz 1 zaproszony go┼Ť─ç (protok├│┼é z dn. 15.03.2010).

2.2 Drugie (trzynaste ÔÇô w kadencji 2007-2010) plenarne spotkanie Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN odby┼éo si─Ö dnia odby┼éo si─Ö dnia 11.06.2010 roku w sali Rady Wydzia┼éu Architektury Politechniki Warszawskiej, w godzinach 12.00-15.00. Program spotkania obejmowa┼é nast─Öpuj─ůc─ů problematyk─Ö: sprawozdanie z obrad Zgromadzenia Og├│lnego Polskiej Akademii Nauk ÔÇô prof. Zbigniew Ba─ç, Polityka architektoniczno-urbanistyczna w sytuacji kryzysowej w Polsce: diagnozy i strategie rozwoju - wprowadzenie prof. Zbigniew Ba─ç, prof. Konrad Kucza-Kuczy┼äski, powo┼éanie Sekcji Wystawiennictwa i Wzornictwa przy Komitecie Architektury i Urbanistyki PAN, problemy wydawnicze Kwartalnika Architektury i Urbanistyki PAN, om├│wienie propozycji nowego systemu punktacji w dzia┼éalno┼Ťci naukowej w dyscyplinie architektura i urbanistyka ÔÇô prof. Wojciech Boneneberg oraz sprawy bie┼╝─ůce. W XIII Plenarnym spotkaniu KAiU PAN wzi─Ö┼éo udzia┼é 13 uczestnik├│w.

2.3 Trzecie (czternaste ÔÇô w kadencji 2007-2010) plenarne spotkanie Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN odby┼éo si─Ö w dniach 24-25.09.2010 roku w sali obrad Instytutu Podstawowych Problem├│w Techniki PAN w Warszawie. Program spotkania obejmowa┼é nast─Öpuj─ůc─ů problematyk─Ö: Stan dyscypliny Architektura i Urbanistyka ÔÇô wprowadzenie prof. Andrzej Baranowski, prof. Zbigniew Paszkowski, Uniwersytet Przysz┼éo┼Ťci ÔÇô prof. Janusz R─Öbielak, System punktacji w dzia┼éalno┼Ťci naukowej w ramach dyscypliny Architektura i urbanistyka - prof. Wojciech Bonenberg, Warto┼Ť─ç w polskiej architekturze wsp├│┼éczesnej ÔÇô jaka, gdzie, czyja - wprowadzenie przez zaproszonych architekt├│w polskich, dyskusja i wnioski oraz sprawy bie┼╝─ůce. W XIV Plenarnym spotkaniu KAiU PAN wzi─Ö┼éo udzia┼é 25 uczestnik├│w ÔÇô 17 cz┼éonk├│w Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN oraz 8 zaproszonych go┼Ťci. (protok├│┼é z dn. 24-25.09.2010).

2.4. Zebranie Prezydium Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN, Warszawa, 15.02.2010 r.
Om├│wiono: aktualne zagadnienia organizacji Komitetu ÔÇô Powo┼éanie nowych Sekcji: Architektury Wn─Ötrz i Architektury Krajobrazu oraz Instytutu Architektury i Urbanistyki PAN.

2.5. Zebranie konsultacyjne Prezydium Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN, Łódź, 11.05.2010 r. Propozycje powołania nowych Sekcji Komitetu, udział w Zespole Integracyjno-Eksperckim.

2.6. Zebranie konsultacyjne Prezydium Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN, Krak├│w 19.11.2010 r. Stan dyscypliny Architektura i Urbanistyka.

3.1 Przewodnicz─ůcy Komitetu prof. Zbigniew Ba─ç przedstawia┼é wielokrotnie stanowisko KAiU na forum Polskiej Akademii Nauk w sprawie propozycji Reformy Nauki oraz reorganizacji PAN, w tym: bra┼é udzia┼é w pracach nad bie┼╝─ůcymi kierunkami rozwoju nauki i przysz┼éej struktury PAN (5 Wydzia┼é├│w) i miejscem w Komitetu Architektury i Urbanistyki w PAN (zesp├│┼é integracyjno-badawczy z zakresu: budownictwa, architektury i urbanistyki, transportu, akustyki).

3.2 Kontynuacja wsp├│┼épracy mi─Ödzy KAiU PAN, SARP oraz Rad─ů Architektury Polskiej SARP, kt├│rej celem jest zdefiniowanie podstawowych za┼éo┼╝e┼ä polskiej polityki architektonicznej. Inicjatorem tej wsp├│┼épracy jest Przewodnicz─ůcy Komitetu prof. Zbigniew Ba─ç, za┼Ť jej koordynatorem z ramienia KAiU PAN jest prof. Lech K┼éosiewicz.

3.3 Kontynuacja wsp├│┼épracy naukowej KAiU PAN z Komitetem Nauki o Sztuce ÔÇô wsp├│lne dzia┼éania dot. Odnowy Centrum Kaliningradu (Przewodnicz─ůcy Rady Konsultacyjnej: prof. Zbigniew Ba─ç).

3.4. - Wsp├│┼éudzia┼é w Konferencji: 30.09.2010 r. Tczew ÔÇô ÔÇ×Ochrona dziedzictwa kultury materialnej TczewaÔÇŁ wyst─ůpienie Przewodnicz─ůcego Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN prof. Z. Bacia.
- Wsp├│┼éudzia┼é w opracowaniu mi─Ödzynarodowego tematu badawczego pt.: ÔÇ×Rewitalizacja KaliningraduÔÇŁ ÔÇô 10.09.2010 r.
- Udzia┼é Przewodnicz─ůcego Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN w 3-ch spotkaniach konsultacyjnych Zespo┼éu ekspercko-integracyjnego Komitet├│w Akustyki, Architektury i Urbanistyki, In┼╝ynierii L─ůdowej i Wodnej i Komunikacji,
- Opracowanie Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN pt.: ÔÇ×Zarys dziej├│w Komitetu Architektury i Urbanistyki PANÔÇŁ,
- Opracowanie w Zespole Ekspercko-integracyjnym na temat postulat├│w dotycz─ůcych struktury Komitet├│w Naukowych Wydzia┼éu IV Nauk Technicznych PAN, pismo skierowane do Prezesa PAN prof. Micha┼éa Kleiberga.

3.5. ÔÇ×Kwartalnik Architektury i UrbanistykiÔÇŁ jest redagowany na bie┼╝─ůco jako pismo kwartalne (pod redakcj─ů prof. Jadwigi Roguskiej). Zosta┼é otwarty nowy dzia┼é w Kwartalniku ÔÇô Aktualno┼Ťci, w kt├│rym s─ů publikowane bie┼╝─ůce relacje z seminari├│w i konferencji naukowych. Kwartalnik Architektury i Urbanistyki jest czasopismem krajowym o zasi─Ögu mi─Ödzynarodowym.

Lista wydawanych Kwartalnik├│w ze spisem tre┼Ťci jest dost─Öpna na stronie internetowej KAiU PAN (spisy tre┼Ťci poszczeg├│lnych numer├│w Kwartalnika oraz streszczenia artyku┼é├│w w j─Özyku polskim i angielskim, redaktor strony: mgr Iwona Szustakiewicz).

3.6. Inne konferencje organizowane pod patronatem Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN i udzia┼éem Przewodnicz─ůcego Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN ÔÇô Komitet Naukowy, moderator

1. Konferencja: ┼ü├│d┼║ 11-12.maja 2010 r. Konferencja mi─Ödzynarodowa ÔÇ×PROREVITAÔÇŁ organizator: Sekcja Historii Architektury, Urbanistyki i Konserwacji Zabytk├│w
  2. Krak├│w 8-9.09.2010 r. ÔÇô Konferencja mi─Ödzynarodowa ÔÇ×Miasto w mie┼ŤcieÔÇŁ, wsp├│┼éorganizator: Sekcja Urbanistyki Komitetu Architektury i Urbanistyki
  3. Wroc┼éaw, 20-23.10.2010 r. ÔÇô Konferencja mi─Ödzynarodowa ÔÇ×HABITAT ÔÇô zr├│wnowa┼╝ony rozw├│j ┼Ťrodowiska mieszkaniowegoÔÇŁ ÔÇô organizator: Komitet Architektury i Urbanistyki PAN
  4. Krak├│w 19-20.11.2010 r. ÔÇô Konferencja mi─Ödzynarodowa ÔÇ×Definiowanie przestrzeni architekturyÔÇÖ ÔÇô organizator: Sekcja Architektury Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN
  5. Gliwice 9-10.12.2010 r. - Konferencja mi─Ödzynarodowa ÔÇśULARÔÇŁ Pomi─Ödzy miastem a nie miastemÔÇŁ, organizator: Sekcja Urbanistyki Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN

3.7. Nagrody i wyr├│┼╝nienia za rok 2010

1. Doktorat Honoris Causa ÔÇô prof. S┼éawomir Gzell ÔÇô Wydzia┼é Architektury, Politechnika Pozna┼äska

- Organizowanie lub współorganizowanie seminariów i konferencji naukowych przez KAiU PAN - Cykl referatów w ramach Seminarium KAiU PAN:

- ÔÇ×Maciej Nowicki ÔÇô 100 lecie urodzinÔÇŁ - mgr in┼╝. arch. Tadeusz Barucki, Warszawa, 15.03.2010

- ÔÇ×Polityka architektoniczno-urbanistyczna w sytuacji kryzysowej w Polsce: diagnozy i strategie rozwoju - wprowadzenie prof. Zbigniew Ba─ç, prof. Konrad Kucza-Kuczy┼äski, SARP, Warszawa, 11.06.2010

- ÔÇ×Stan dyscypliny Architektura i UrbanistykaÔÇŁ ÔÇô wprowadzenie prof. Andrzej Baranowski i prof. Zbigniew Paszkowski, Warszawa, 24-25.09.2010

- ÔÇ×Uniwersytet Przysz┼éo┼ŤciÔÇŁ ÔÇô prof. Janusz R─Öbielak, Warszawa, 24-25.09.2010

- ÔÇ×Warto┼Ť─ç w polskiej architekturze wsp├│┼éczesnej ÔÇô jaka, gdzie, czyjaÔÇŁ - wprowadzenie przez zaproszonych architekt├│w polskich, SARP, Warszawa, 24-25.09.2010

- ÔÇ×System punktacji w dzia┼éalno┼Ťci naukowej w ramach dyscypliny Architektura i Urbanistyka - prof. Wojciech Bonenberg, Warszawa, 24-25.09.2010

- Zadania: organizowanie seminari├│w naukowych na w─ůski wybrany temat z zakresu architektury polskiej z udzia┼éem moderatora oraz wsp├│┼éudzia┼é w organizowaniu konferencji przez ┼Ťrodowiska naukowe i tw├│rcze skupione wok├│┼é Wydzia┼é├│w Architektury lub stowarzyszenia SARP.

- Tematyka prac Sekcji Architektury: polska architektura mieszkaniowa, ochrona architektury modernistycznej oraz kodyfikacja pojęć teoretycznych na poziomie polskiej architektury współczesnej.

- Organizowanie lub współorganizowanie seminariów i konferencji naukowych przez Sekcję Architektury KAiU PAN:

- Mi─Ödzynarodowa Konferencja Naukowa z cyklu ÔÇô Definiowanie Przestrzeni Architektonicznej; Wydzia┼é Architektury, Polit. Krakowska, Krak├│w, w dniach 19-20.11.2010 r.

- Organizowanie lub współorganizowanie seminariów i konferencji naukowych przez Sekcję Urbanistyki KAiU PAN:

- Konferencja naukowa ULAR 5 nt. Pomi─Ödzy miastem a nie-miastem, Wydzia┼é Architektury Polit. ┼Ül─ůska, Gliwice, w dniach 9-10.12.2010 r.

-Zadania: organizowanie seminari├│w naukowych oraz wsp├│┼éudzia┼é w organizowaniu konferencji przez ┼Ťrodowiska naukowe i tw├│rcze skupione wok├│┼é Wydzia┼é├│w Architektury lub stowarzysze┼ä SARP i TUP.

-Tematyka prac Sekcji Historii i Konserwacji: identyfikacja najwarto┼Ťciowszych obiekt├│w i zespo┼é├│w architektury polskiej, ze szczeg├│lnym wyr├│┼╝nieniem architektury XX-wiecznej oraz obiekt├│w transportu i u┼╝yteczno┼Ťci publicznej, problem rewitalizacji obiekt├│w i obszar├│w poprzemys┼éowych, diagnoza wp┼éywu przemian ustrojowych na kszta┼étowanie miasta historycznego ze sformu┼éowaniem wniosk├│w i zalece┼ä, a tak┼╝e kontynuacja prac z zakresu budownictwa drewnianego.

-Organizowanie lub współorganizowanie seminariów i konferencji naukowych przez Sekcję Historii Architektury, Urbanistyki i Konserwacji Zabytków KAiU PAN:

- Seminarium naukowe nt. ÔÇ×Architekci polscy o architekturze 1909-2009ÔÇŁ, ÔÇ×Awangardowe koncepcje budownictwa mieszkalnego okresu mi─Ödzywojennego na G├│rnym ┼Ül─ůskuÔÇŁ, ÔÇ×Cyfrowe modelowanie przestrzenne konstrukcji historycznych ÔÇô narz─Ödzia wspomagaj─ůce ochron─Ö i konserwacj─Ö drewna zabytkowegoÔÇŁ, Warszawa, 15.02.2010

- Mi─Ödzynarodowa konferencja Pro-Revita nt. ÔÇ×Zakres i granice ingerencji konserwatorskiej w adaptacji obiekt├│w i zespo┼é├│w poprzemys┼éowychÔÇŁ, Instytut Architektury i Urbanistyki, Politechnika ┼ü├│dzka, ┼ü├│d┼║, w dniach 14-15.04.2010 r.

- Konferencja naukowa nt. ÔÇ×Miasto oszcz─ÖdneÔÇŁ, Krak├│w 28-29.05.2010. Organizator: Pracownia Odnowy i Rozwoju Zespo┼é├│w Urbanistycznych, Wydzia┼é Architektury, Polit. Krakowska oraz Sekcja Historii Architektury, Urbanistyki i Konserwacji Zabytk├│w.

4.5. Konferencja i warsztaty architektoniczne: ÔÇ×HABITAT ÔÇô zr├│wnowa┼╝ony rozw├│j ┼Ťrodowiska mieszkaniowegoÔÇŁ Wroc┼éaw, 20-23.10.2010.

Organizatorzy: Szkoła Naukowa HABITAT Polit. Wrocławska i KAiU PAN. Wydawnictwo w przygotowaniu.

- ÔÇ×Kwartalnik Architektury i UrbanistykiÔÇŁ 1-2/2010, 3/2010, 4/2010 (dofinansowanie MNiSzW)

- Materia┼éy pokonferencyjne: ÔÇ×Zakres i granice ingerencji konserwatorskiej w adaptacji obiekt├│w i zespo┼é├│w poprzemys┼éowychÔÇŁ, Pro-Revita, Instytut Architektury i Urbanistyki, Politechnika ┼ü├│dzka, ┼ü├│d┼║, 2010.

- Materia┼éy pokonferencyjne: ÔÇ×Miasto oszcz─ÖdneÔÇŁ, Pracownia Odnowy i Rozwoju Zespo┼é├│w Urbanistycznych, Wydzia┼é Architektury, Polit. Krakowska, Krak├│w 2010.

- Materiały pokonferencyjne: Definiowanie Przestrzeni Architektonicznej; Wydział Architektury, Polit. Krakowska, Kraków (w druku).

- Materia┼éy pokonferencyjne: ULAR 5, Wydzia┼é Architektury Polit. ┼Ül─ůska, Gliwice 2010 (w druku)

- Materia┼éy pokonferencyjne: HABITAT ÔÇô zr├│wnowa┼╝ony rozw├│j ┼Ťrodowiska mieszkaniowego, Szko┼éa Naukowa Habitat, Wydzia┼é Architektury Politechniki Wroc┼éawskiej (w druku). (dofinansowanie MNiSzW)

6. Wyr├│┼╝niaj─ůce osi─ůgni─Öcia w dzia┼éalno┼Ťci Komitetu Architektury i Urbanistyki PANw roku 2010

- Organizacja wa┼╝nych Konferencji Mi─Ödzynarodowych, kt├│re przyczyni┼éy si─Ö do post─Öpu wiedzy w dziedzinie Architektury i Urbanistyki oraz rozwoju teorii a tak┼╝e ich zastosowa┼ä po┼Ťrednich i bezpo┼Ťrednich w praktyce projektowej oraz tw├│rczo┼Ťci architektonicznej i dydaktycznej.

- Wsp├│┼épraca i aktywny udzia┼é z Polsk─ů Rad─ů Architektury w celu opracowania POLSKIEJ POLITYKI ARCHITEKTONICZNEJ.

- Powołanie nowych Sekcji: ARCHITEKTURY WYSTAWIENNICZEJ i WZORNICTWA.

- Organizacja wyk┼éad├│w na sesjach Komitetu dla om├│wienia aktualnych wydarze┼ä w teorii architektury oraz problem├│w dotycz─ůcych ┼éadu przestrzennego w naszym kraju

- Mi─Ödzynarodowy projekt badawczy ÔÇ×Europejskie dziedzictwo Kultury GDA┼âSK ÔÇô KR├ôLEWIECÔÇŁ, projekt powsta┼é z inicjatywy Przewodnicz─ůcego i Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN.

7. Tabelaryczne zestawienie prac Komitetu Architektury i Urbanistyki w roku 2010 ÔÇô kadencja 2007-2010

Nazwa komitetu

Imi─Ö i nazwisko

Przewodnicz─ůce-go

Członkowie Komitetu

Liczba zebrań plenar-
nych

Dzia┼éalno┼Ť─ç o charakterze naukowym

Publikacje naukowe

Konferencje naukowe organiz. i współorg.

Ekspertyzy

Liczba konf.

L.ucz.

L.referat├│w