SPRAWOZDANIE Z DZIAŁALNOŚCI
KOMITETU ARCHITEKTURY
I URBANISTYKI PAN W ROKU 2007

Artyku┼é zawiera podsumowanie dzia┼éalno┼Ťci Komitetu w 2007 roku oraz informacje dotycz─ůce tematyki zebra┼ä plenarnych przewidzianych
w roku 2008.

SPRAWOZDANIE Z DZIAŁALNOŚCI KOMITETU ARCHITEKTURY I URBANISTYKI POLSKIEJ AKADEMII NAUK W ROKU 2007

Dzia┼éalno┼Ť─ç Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN w roku 2007 w kadencji 2007-2010:

1. Prezydium i Przewodnicz─ůcy Sekcji KAiUw kadencji 2007-2010 (powo┼éani na I Plenarnym Zebraniu KAiU PAN):

Sekcja Architektury - prof. Dariusz Kozłowski
Sekcja Urbanistyki - prof. Nina Juzwa
Sekcja Historii i Konserwacji - prof. Krzysztof Pawłowski

2. Tematyka zebrań plenarnych KAiU w roku 2007 w kadencji 2007-2010:

W roku 2007, w kadencji 2007-2010, odbyły się 3 plenarne spotkania Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN:

2.1 Pierwsze plenarne spotkanie Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN w roku 2007 było spotkaniem wyborczym i odbyło się dnia 18.06.2007.
W spotkaniu wzięło udział 15 członków Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN.

2.2 Drugie plenarne spotkanie Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN w kadencji 2007-2010 odby┼éo si─Ö dnia 24.09.2007 r. w sali Rady Wydzia┼éu Architektury Politechniki Krakowskiej. Program spotkania obejmowa┼é: wr─Öczenie nominacji nowo wybranym cz┼éonkom Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN, wybory uzupe┼éniaj─ůce sk┼éadu Prezydium KAiU PAN, ramowy plan dzia┼éa┼ä KAiU PAN w kadencji 2007-2010 ÔÇô ref. Przewodnicz─ůcy KAiU PAN ÔÇô Prof. Zbigniew Ba─ç, aktualne problemy wydawnicze Kwartalnika Architektury i Urbanistyki PAN ÔÇô ref. Prof. Lech K┼éosiewicz oraz informacje i wolne wnioski. W spotkaniu wzi─Ö┼éo udzia┼é 19 uczestnik├│w - cz┼éonk├│w Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN (protok├│┼é z dn. 24.09.2007).

2.3 Trzecie plenarne spotkanie Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN w kadencji 2007-2010 odby┼éo si─Ö dnia 09.11.2007 roku w Centrum Edukacyjno-Kongresowym Wydzia┼éu Architektury Politechniki ┼Ül─ůskiej. Plenarne spotkanie KAiU PAN zosta┼éo zorganizowane na zako┼äczenie Konferencji Naukowej, odbywaj─ůcej si─Ö w dniach 8-9.listopada w Gliwicach, ULAR ÔÇô Odnowa Krajobrazu Miejskiego pt. ÔÇ×Bramy i Granice MiastaÔÇŁ. Program spotkania obejmowa┼é nast─Öpuj─ůc─ů problematyk─Ö: informacje bie┼╝─ůce, organizacja i terminy Mi─Ödzynarodowej Konferencji Pozna┼ä 2008ÔÇÖ (Tytu┼é roboczy: ÔÇ×Nauka w sztukach stosowanychÔÇŁ ÔÇô architektura, design, architektura wn─Ötrza, meblarstwo, grafika u┼╝ytkowa, rze┼║ba, parki, ogrody), Wydawnictwo pt.: ÔÇ×Nauka Polska ÔÇô Architektura i UrbanistykaÔÇŁ cz─Ö┼Ť─ç I, Kwartalnik Architektury i Urbanistyki (referent: prof. Lech K┼éosiewicz) oraz wolne wnioski,. Po plenarnym spotkaniu KAiU PAN odby┼éo si─Ö zebranie Komitetu Redakcyjnego ÔÇ×Kwartalnika Architektura i UrbanistykaÔÇŁ. W III Plenarnym spotkaniu KAiU PAN wzi─Ö┼éo udzia┼é 15 uczestnik├│w - cz┼éonk├│w Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN (protok├│┼é z dn. 09.11.2007).

3. Dzia┼éalno┼Ť─ç Przewodnicz─ůcego, Prezydium oraz cz┼éonk├│w Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN w roku 2007 w kadencji 2007-2010:

3.1 Przewodnicz─ůcy Komitetu prof. Zbigniew Ba─ç podj─ů┼é mi─Ödzynarodow─ů wsp├│┼éprac─Ö dot. problematyki ÔÇ×Habitat├│w bezpiecznychÔÇŁ ÔÇô cykl mi─Ödzynarodowych seminari├│w we Wroc┼éawiu, Karlsruhe i w Alzacji w ramach Szko┼éy Naukowej Habitat (Przewodnicz─ůcy ÔÇô prof. Zbigniew Ba─ç) pod patronatem Unii Europejskiej, z udzia┼éem Prezesa PAN prof. Micha┼éa Kleibera oraz Sekretarza ds. Rozwoju Regionalnego UE ÔÇô prof. Danuty H├╝bner.
Forum do Wsp├│┼épracy w Europie ÔÇô organizacja mi─Ödzynarodowej konferencji w Karlsruhe: ÔÇ×Habitaty bezpieczne ÔÇô bezpiecze┼ästwo w osiedlach i miastach europejskichÔÇŁ, 09-10.07.2007.

3.2 Kontynuacja wsp├│┼épracy naukowej KAiU PAN z Komitetem Nauki o Sztuce ÔÇô wsp├│lne dzia┼éania i przygotowania do udzia┼éu w Konferencji Mi─Ödzynarodowej w Kr├│lewcu (Kaliningrad) dot. ÔÇ×Odnowy Centrum KaliningraduÔÇŁ. Uczestnictwo Przewodnicz─ůcego KAiU PAN, wraz z Komitetem Nauki o Sztuce, w programie opracowania wytycznych do projekt├│w humanizacji ┼Ťr├│dmiejskiej zabudowy Kaliningradu, co oznacza rozszerzenie dzia┼éalno┼Ťci KAiU PAN na forum mi─Ödzynarodowym. Organizacja mi─Ödzynarodowego seminarium nt. ÔÇ×Rewitalizacja historycznego centrum Kr├│lewcaÔÇŁ wsp├│lnie z Komitetem Nauki o Sztuce PAN ÔÇô 26.10.2007, Warszawa, Instytut Nauki o Sztuce, uczestnicy: 52 osoby, w tym 8 uczestnik├│w zagranicznych - Przewodnicz─ůcy Rady Konsultacyjnej: prof. Zbigniew Ba─ç.

3.3 Przewodnicz─ůcy Komitetu prof. Zbigniew Ba─ç przedstawi┼é zamierzenia KAiU PAN odno┼Ťnie wydawania nowych zeszyt├│w ÔÇ×Kwartalnika Architektura i UrbanistykaÔÇŁ. Od 1 stycznia 2008 roku zostanie podj─Öta pr├│ba redagowania Kwartalnika na bie┼╝─ůco. Nowym Redaktorem Naczelnym zosta┼éa prof. Jadwiga Roguska.

3.4 Na wniosek Przewodnicz─ůcego KAiU PAN odby┼éo si─Ö spotkanie Komitetu Redakcyjnego ÔÇ×Kwartalnika Architektura i UrbanistykaÔÇŁ (w Gliwicach) w sprawie nadrobienia zaleg┼éo┼Ťci w wydawaniu kolejnych numer├│w oraz poszukiwania nowej aktywniejszej formu┼éy dzia┼éania Kwartalnika.

3.5 Przewodnicz─ůcy Komitetu prof. Zbigniew Ba─ç zainicjowa┼é przygotowania do Wydawnictwa i druku w 2008 roku opracowania nt. ÔÇ×Nauka Polska ÔÇô Architektura i UrbanistykaÔÇŁ, cz─Ö┼Ť─ç I ÔÇô ksi─ů┼╝ki, ktora b─Ödzie wydana z okazji Kongresu 2009 r. (Kongres Krak├│w 2009 ÔÇô mi─Ödzynarodowa konferencja nt. ÔÇ×Nauka i architekturaÔÇŁ ÔÇô prof. D. Koz┼éowski i prof. M. Misi─ůgiewicz; zesp├│┼é odpowiedzialny za redakcj─Ö: prof. Z. Ba─ç, prof. J. Gyurkovich, prof. A. Kici┼äski, prof. W. Wi┼Ťniewska, prof. A. Baranowski). Przygotowywana publikacja ma by─ç prezentacj─ů tematyki badawczej w dziedzinie architektura i urbanistyka, podejmowanej w Polsce od 1945 roku do dzisiaj, na Wydzia┼éach Architektury oraz w ramach grant├│w badawczych (zestawienie i kr├│tka charakterystyka: tematy i streszczenia prac habilitacyjnych, tematyka prac doktorskich, tematyka grant├│w badawczych).

3.6 Prof. Zbigniew Bać wybrany na członka zwyczajnego Międzynarodowej Akademii Architektury Serbii (maj 2007).

4. Omówienie prac i planów naukowo-badawczych Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN oraz Sekcji Urbanistyki, Architektury, Historii i Konserwacji KAiU PAN w roku 2007 kadencji 2007-2010 oraz ich wpływu na rozwój dyscyplin naukowych z zakresu architektury (architektura budowli i wnętrz, ochrona zabytków, urbanistyka, gospodarka przestrzenna):

1.Harmonijny i zr├│wnowa┼╝ony rozw├│j ┼Ťrodowiska zurbanizowanego
2.Polska architektura mieszkaniowa ÔÇô to┼╝samo┼Ť─ç, modernizacja, humanizacja
3.Konserwacja zespołów zabytkowych i rewitalizacja obszarów ery postindustrialnej.

-Organizowanie lub współorganizowanie seminariów i konferencji naukowych przez KAiU PAN:
-Mi─Ödzynarodowa konferencja nt. ÔÇ×Miejsca duchowe: Bezg┼éo┼Ťny szept g┼éo┼Ťnych emocjiÔÇŁ w Warszawie dn. 06.10.2007 r. (UIA, ICOMOS, KAiU PAN)

- Zadania: organizowanie seminari├│w naukowych na w─ůski wybrany temat z zakresu architektury polskiej z udzia┼éem moderatora oraz wsp├│┼éudzia┼é w organizowaniu konferencji przez ┼Ťrodowiska naukowe i tw├│rcze skupione wok├│┼é Wydzia┼é├│w Architektury lub stowarzyszenia SARP.
- Tematyka prac Sekcji Architektury: polska architektura mieszkaniowa, ochrona architektury modernistycznej oraz kodyfikacja pojęć teoretycznych na poziomie polskiej architektury współczesnej.

- Organizowanie lub współorganizowanie seminariów i konferencji naukowych przez Sekcję Architektury KAiU PAN:
- Konferencja naukowa nt. ÔÇ×Definiowanie przestrzeni architektonicznej: Co z tym pi─Öknem w architekturze wsp├│┼éczesnejÔÇŁ na Wydziale Architektury Politechniki Krakowskiej, w dniach 23-24.11.2007

- Zadania: Do podstawowych zadań Sekcji Urbanistyki należy: intensyfikacja współpracy między KAiU a stowarzyszeniami i organizacjami zawodowymi np. SARP i TUP, organizowanie i współorganizowanie konferencji i sympozjów naukowych w zakresie tematyki prac Sekcji.
- Tematyka prac Sekcji Urbanistyki dotyczy w g┼é├│wnej mierze takich zagadnie┼ä, jak: por├│wnawcze analizy narz─Ödzi sterowania procesem przekszta┼éce┼ä przestrzeni w Polsce i krajach Unii Europejskiej, okre┼Ťlenie warunk├│w wej┼Ťcia na drog─Ö harmonijnego rozwoju oraz standard├│w jako┼Ťci przestrzeni.

- Organizowanie lub współorganizowanie seminariów i konferencji naukowych przez Sekcję Urbanistyki KAiU PAN:
- Mi─Ödzynarodowa konferencja ULAR-3: Odnowa krajobrazu miejskiego nt. ÔÇ×Bramy i granice miastaÔÇŁ na Wydziale Architektury Politechniki ┼Ül─ůskiej w Gliwicach, w dniach 8-9.11.2007.
- Mi─Ödzynarodowa konferencja nt. ÔÇ×Ochrona ┼Ťrodowiska w planowaniu przestrzennymÔÇŁ na wydziale Architektury Politechniki Krakowskiej, w dniach 29-30.11.2007.

- Zadania: organizowanie seminari├│w naukowych oraz wsp├│┼éudzia┼é w organizowaniu konferencji przez ┼Ťrodowiska naukowe i tw├│rcze skupione wok├│┼é Wydzia┼é├│w Architektury lub stowarzysze┼ä SARP i TUP.
- Tematyka prac Sekcji Historii i Konserwacji: identyfikacja najwarto┼Ťciowszych obiekt├│w i zespo┼é├│w architektury polskiej, ze szczeg├│lnym wyr├│┼╝nieniem architektury XX-wiecznej oraz obiekt├│w transportu i u┼╝yteczno┼Ťci publicznej, problem rewitalizacji obiekt├│w i obszar├│w poprzemys┼éowych, diagnoza wp┼éywu przemian ustrojowych na kszta┼étowanie miasta historycznego ze sformu┼éowaniem wniosk├│w i zalece┼ä, a tak┼╝e kontynuacja prac z zakresu budownictwa drewnianego.

- ÔÇ×Kwartalnik Architektury i UrbanistykiÔÇŁ
- Materia┼éy pokonferencyjne: ULAR-3: Odnowa krajobrazu miejskiego nt. ÔÇ×Bramy i granice miastaÔÇŁ, Wydzia┼é Architektury, Wydawnictwo Politechniki ┼Ül─ůskiej, Gliwice 2007 (w druku).

Za┼é─ůczniki:
1. Lista członków KAiU PAN w kadencji 2007-2010
2. Tematyka zebrań plenarnych Komitetu Architektury i Urbanistyki Polskiej Akademii Nauk w roku 2008

TEMATYKA ZEBRAŃ PLENARNYCH KOMITETU ARCHITEKTURY I URBANISTYKI POLSKIEJ AKADEMII NAUK W ROKU 2008 :

1. IV Plenarne Spotkanie Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN ÔÇô luty/marzec, 2008 Warszawa

Temat: Nauka Polska ÔÇô Architektura i Urbanistyka
kontynuacji prac i dyskusji nad opracowaniem dorobku polskiej nauki w dziedzinie architektury i urbanistyki

2. V Plenarne Spotkanie Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN ÔÇô kwiecie┼ä/maj, 2008
Poznań

Temat: ÔÇ×Nauka w sztukach stosowanychÔÇŁ
Międzynarodowa konferencja, Poznań, kwiecień-maj 2008

3.VI Plenarne Spotkanie Komitetu Architektury i Urbanistyki PAN ÔÇô pa┼║dziernik/listopad, 2008